V petek, 22. 9. 2023, nas je s svojim obiskom razveselila gospa Jenny Franetic iz Melbourna v Avstraliji. Med svojim tromesečnim obiskom v Sloveniji je en dan prijazno namenila tudi našim učencem. Pri urah angleščine in geografije so učenci od 4. do 9. razreda z zanimanjem prisluhnili njenemu pripovedovanju o njeni rodni deželi. Predstavila nam je zanimiva dejstva, kot npr. to, da se v poletnem času ob SV obali ne smemo kopati, ker je morje polno pikajočih meduz. Seveda smo že vedeli, da je njihovo poletje v času božiča, ko imajo tudi poletne počitnice. Nismo pa vedeli, da njihove poletne počitnice trajajo le 6 tednov. Nam je že bolj všeč naše poletje in naše poletne počitnice.

Ker je gospa Jenny po poklicu učiteljica japonščine, zelo dobro pozna tudi japonsko kulturo in državo. Nekateri učenci so se tako poskušali naučiti šteti do pet v japonskem jeziku. Res ni enostavno, sploh če vemo, da imajo kar tri različne pisave. Japonci tudi zanimivo izgovarjajo besede, ki prihajajo iz drugih jezikov, predvsem iz angleščine. Sladoled tako izgovorijo AISUKURIMU (iz angleške besede ice cream).

Obisk je prehitro minil, zato smo se poslovili v upanju, da nas gospa Jenny pred svojo vrnitvijo v Avstralijo še kdaj obišče. Zelo bi je bili veseli. Hope to see you again!

Dostopnost