V četrtek, 19. 5. 2023, so se učenci razredne stopnje s svojimi učiteljicami odpravili proti Volčjemu potoku. Prispeli smo z malce zamude, a vseeno sta nam tamkajšnji vodnici uspeli razkazati nekaj največjih zanimivosti.

Večina cvetočih rož je že odvrgla cvetove, zaradi česar je bila podoba manj obarvana, a to ne pomeni, da je bila tudi manj zanimiva. Ogledali smo si nasad vrtnic, med katerimi je izstopala tudi slovenska sorta, imenovana Prešernova vrtnica.

Večini je bilo najbolj zanimiva Smrčja vas, ki je nastala med poganjki korenin prav posebnega drevesa, ki ima sicer večino korenin pod vodo. Stranske korenine odganjajo izpod vode in se prebijejo na površje, kar izgleda kot nekakšni majhni kapniki. Tam so skrite figurice Smrkcev in obiskovalci Arboretuma jih lahko tam poiščejo in zamenjujejo čez celo leto.

Ogledali smo si tudi bambus in živi fosil, torej rastlino, ki je še vedno taka, kot so bili njeni predniki pred več milijoni let – dvokrpi ginko. Imeli smo priložnost pozvoniti na zvonec želja in mu zaupati svoje najbolj skrite želje, nato pa smo se odpravili na balkon francoskega vrta, ki je navdušil s svojo dodelano podobo. Videli smo tudi nekaj tamkajšnjih živalskih prebivalcev – čapljo, želvo in različne ptice, kar pa je le nekaj od stalnih obiskovalcev Arboretuma, ki še dodatno popestrijo sprehajanje. Na nas so naredila vtis tudi mnoga mogočna drevesa, stara že več desetletij.

Pred odhodom proti domu smo se ustavili tudi na igralih in tako sprostili še nekaj odvečne energije, da je bila dolga pot proti domu bolj prijetna. Arboretum smo zapustili po poti, ki nas je vodila mimo parka dinozavrov – kolikšne zveri so bile to!

Zanimivo je bilo izvedeti, koliko znanja in ljudi je potrebnih, da se območje vzdržuje v tako lepem stanju. Dan je bil lep, a vseeno nekoliko prekratek, da bi si ogledali še več. Če boste iskali idejo za izlet, ima Arboretum za vas torej še vedno veliko neraziskanih kotičkov za vso družino. Pa ne pozabite na Smrkca :)!

Simona Pezdir

Dostopnost