Učenci predmetne stopnje smo v sredo, 10. maja 2023, obiskali Lesonit in Globovnik.

Lesonit so ustanovili v štiridesetih letih 20. stoletja ob reki Reki ker je proizvodnja potrebovala veliko vode. Prve lesonitne plošče so bile izdelane leta 1946 in so bile prve vlaknene plošče v Sloveniji in na Balkanu. Podjetje Lesonit je leta 2000 prevzela italijanska družba Fantoni Spa, ki je tovarno tehnološko popolnoma posodobila. Danes je tovarna Lesonit ena najmodernejših tovrstnih tovarn v svetovnem merilu.

Lesonit d.o.o. ima dolgoletne izkušnje pri izdelavi vlaknenih plošč in oplemenitenih plošč. Izdelki Lesonita se uporabljajo v pohištveni industriji, industriji vrat, gradbeništvu in notranji opremi stanovanj.

Sprejela sta nas dva prijazna uslužbenca podjetja, ki sta nam predstavila proizvodnjo. Izvedeli smo, kako iz slabše kakovostnega lesa izdelajo vlaknene plošče. Videli smo, kako iz hlodov lesa naredijo sekance in nato vlakna, ki jim dodajo ostale snovi, ki so potrebne za izdelavo plošč. Sledi sušenje in stiskanje ter skladiščenje.

Nato smo se odpravili v Globovnik. V Zbirnem centru Ilirska Bistrica – Globovnik se zbirajo ločeni odpadki, kot so: embalažni les, kosovni odpadki, trda plastika, bela tehnika, odpadni elektro aparati in elektronika, odpadna oblačila in tekstil, odpadne gume, stanovanjski gradbeni material, odpadna olja, barve in laki ter nevarni odpadke iz gospodinjstva. Izvedeli smo, kako moramo odlagati odpadke in kam jih lahko prinesemo.

Nina Rutar in Monika Knez

Dostopnost