V sredo, 17. 5. 2023, smo se učenci izbirnih predmetov Sodobna priprava hrane in Rastline in človek udeležili ogleda kmetije v Zabičah Pri Martninovih.

Gospa Kristina nam je pokazala kmetijo, kjer pridelujejo ovčji sir in skuto. Najprej nam je povedala, kako poteka dan kmeta, kako hranijo ovce, kako jih strižejo in kaj vse potrebujejo živali za življenje. Spoznali smo stroj za molžo ovac in potek molže. Kasneje nas je odpeljala v prostor, kjer se izdeluje sir. Najprej smo videli kotel z mlekom in opazovali, kako se meša. Potem nam je pokazala vse pripomočke, ki jih potrebujejo za izdelavo sira in skute. Povabila nas je v hladilnico, kjer so police s siri in kada s slano vodo, kjer se siri solijo. Siri so v slani vodi 24 ur, vmes jih po 12-ih urah obrne, da so po celotni masi enakomerno slani. Potem se morajo siri odcediti. Za tem pride vsakodnevno obračanje sirov, da so enakomerno zorjeni. Siri zorijo okoli 40 dni.

Za konec nam je pripravila pogostitev; pili smo domač bezgov sok, poskusili sir, ki je bil narejen aprila, ter se posladkali z doma narejenimi piškoti in domačo skuto, na katero smo dali žlico domače šipkove marmelade. Res je bilo okusno!

S predstavitvijo smo bili izredno zadovoljni, saj smo se o pridelavi sira in skute naučili veliko novega.

Mentorica: Nina Kalc

Dostopnost