V soboto, 12. 11. 2022, smo se planinci naše šole pridružili planincem preostalih šol bistriške občine in se podali na Trnovsko planoto. Naš cilj je bilo Otliško okno (800 m), ki se nahaja na robu te planote in velja za naravno znamenitost Slovenije.

Zbrali smo se pred šolo in se odpeljali proti Ajdovščini. Čeprav jutro ni bilo vremensko prijazno, nismo izgubili volje do vzpona na Goro kot ji pravijo domačini.

Naš vzpon se je začel v Fužinah ob izviru reke Hubelj. Tu voda vre na dan iz številnih kraških lukenj in v mogočnih slapovih pada iz višje ležečih bruhalnikov. Pogled na razpenjeno vodo je bil prav veličasten.

Ker je bila vožnja kar dolga, smo najprej malce potešili naše želodčke, nato pa se podali proti zastavljenemu cilju. Zaradi radovednosti, kam seže pogled skozi Otliško okno, so bili naši koraki lahki, razpoloženje pa veselo. Prvi del poti se je zmerno vzpenjal. Nato pa je šlo zares. Pogled v dolino nam je dal vedeti, da smo se že dokaj visoko dvignili. To pa nam je dalo nov zagon za nadaljevanje vzpona. Kmalu smo prispeli do mesta, kjer je zapisana zgodba o nastanku Otliškega okna. Nato pa so se naši glasovi malce utišali, saj se je vsak od nas po svoje spopadal z vse bolj kamnito, strmo in razgledno potjo, ki nas je kmalu pripeljala pod Otliško okno. Še nekaj korakov hoje in prispeli smo do kapelice z vpisno knjigo. Glavnina vzpona je bila za nami, zato nas mrzel veter ni spravil v slabo voljo. V planinske knjižice smo si odtisnili žig, nato pa se polni pričakovanj odpravili do Otliškega okna. Nagrajeni smo bili z zares veličastnim pogledom na Vipavsko dolino, ki je pravi navdih za ljubitelje fotografije. Tudi mi smo jih naredili kar nekaj.

Naša pot se je zaključila v naselju Otlica, ki je dobila ime po Otliškem oknu. Malce premraženi, saj nas je vipavska burja kar dobro prepihala, vendar veseli in polni lepih vtisov smo se vračali domov.

Dostopnost