16. junija je v šoli potekala prireditev ob izdaji knjige Iz nitk preteklosti pletemo prihodnost. V njej so urednice Magdalena Logar, Andreja Rolih, Marija Štemberger in Brigita Boštjančič Baša predstavile življenje v Koćaniji nekoč. Knjiga je preplet starih običajev, navad, zapisov in zgodb domačinov, pesmi, iger, pregovorov, modrosti … Z namenom ohranjanja ljudskih pesmi, kot so jih peli v Koćaniji, so v publikacijo vključene notacije manj znanih melodij, ki jih je pripravila Sara Česnik.

Prireditev ob predstavitvi knjige je povezovala učenka Lana Vrh, pogovor z urednicami pa je vodil Primož Rojc. Urednice so poudarile, da je knjiga vez med mladim in starejšim rodom, dediščina preteklosti in dota za prihodnost. Kulturno dediščino in narečje je potrebno ohranjati, saj nas zaznamujeta in določata našo identiteto.

Program je bil pester in glasbeno obarvan. Rdeča nit je bila vizita (nabor). Nastopili so šolski pevski zbor, učenci 3. in 4. razreda, ki so zaigrali na glavnike in orglice, člani gledališkega krožka, orfov instrumentarij in folklorna skupina ter koćanske pevke in pevci. Za konec smo ob glasbeni spremljavi zapeli »koćansko himno«.

Veseli smo, da domačini in učenci ohranjajo spomin na stare dni in so ponosni na svojo preteklost ter svoje prednike. Želimo, da bi ob branju knjige začutili utrip prejšnjih časov, ki neusmiljeno bežijo, a hkrati ostajajo z nami in nam rišejo pot v prihodnost.

Brigita Boštjančič Baša in Andreja Rolih

Dostopnost