V predprazničnem času smo z otroci OŠ Podgora Kuteževo  v okviru projekta »Bodi dober, bodi kul« obiskovali starejše krajane v Kočaniji. Odločili smo se, da obiščemo tiste starostnike, ki so v tem letu že praznovali svoj visoki jubilej, devetdeset let in več. Izdelali smo preproste voščilnice in pripravili manjše paketke piškotov.

Z otroci smo se pogovarjali in spoznali, da je vsak človek kdaj osamljen, zapuščen, pozabljen, to pa je  toliko bolj očitno pri starejših ljudeh. Pokazati smo jim hoteli, da vemo zanje, da jih spoštujemo in cenimo ter da je v naši družbi prostor tudi zanje. Naših obiskov so bili zelo veseli,  prijetno presenečeni in ganjeni do solz.  Spoznali smo tudi njihove svojce, ki so nam z neizmerno hvaležnostjo ponudili sok, pecivo, sladkarije in otroci so radi sprejeli, čeprav imajo danes vsega v izobilju, a to je bilo podarjeno iz srca. Mnogi med njimi so še zelo vitalni, drugi bolehni in priklenjeni na posteljo. Radi so nam  pripovedovali o njihovih mlajših letih, italijanski šoli ali o svojem zdravju in mi smo jim prisluhnili. Spoznali smo, da ti ljudje živijo mirno in skromno, prav nasprotno od nas, ki smo nenehno v naglici in vedno nekam hitimo. Skupno pa nam je vsem, da imamo radi življenje, prijazno besedo in toplo dlan.

Otroci so bili presenečeni, kako so naši starejši krajani prijazni, kako radi se pogovarjajo in kako so  skromni , da so veseli že preproste voščilnice. Povedali so, da se dobro počutijo, ker so nekoga tako razveselili.

Hvala vsem , ki so nas tako lepo sprejeli v svoje domove in z nami poklepetali . Želimo si, da ti obiski ne bili naši zadnji.

Učiteljica Andreja Batista Zeljković in učenci: Manca, Nika R.M., Nika P., Hana, Lana, Maša in Rene.

Dostopnost