V petek, 13.12.2019, je  v Domu na Vidmu potekala prireditev s podelitvijo zlatih plaket ZZB Slovenije. Med prejemnicami je bila tudi naša šola. Obiskovalce so nagovorili predsednik Zveze borcev Ilirska Bistrica Stanislav Zver, župan občine Ilirska Bistrica Emil Rojc in častni gost, legendarni primorski letalec in akrobatski pilot Benjamin Ličer.

Mladi planinci z OŠ Kuteževo se z mentorico na obletnico smrti Josipa Križaja vsako leto podamo v prostrane snežniške gozdove. V kraju imenovanem Jarmovec, tik ob slovensko hrvaški meji, stoji spominsko obeležje. Mogočno srebrno krilo se dviga proti prostranemu nebu. Postavljeno je v čast legendarnemu pilotu, španskemu borcu, članu organizacije TIGR, borcu NOB, kapetanu JLA, predvsem pa zavednemu Slovencu , ki je 8. oktobra 1948 zaključil svojo kratko, vendar bogato življenjsko pot.

Svečano odkritje spomenika ob prisotnosti številnih gostov je bilo na dan vstaje slovenskega naroda 22. julija 1989. Planinci smo ob tej priložnosti prevzeli skrb za spominsko obeležje v svoje varstvo. Čeprav smo se že pred tem velikokrat podali na kraj nesrečnega dogodka, smo nalogo od takrat še bolj vestno opravljali.

V spomin na pravega in klenega Primorca predstavniki planinske skupine z mentorico pripravimo komemoracijo, uredimo okolico spomenika, položimo jesensko cvetje ter prižgemo svečke.

Naša šola že vrsto let skrbi tudi za spomenik 89 padlim domačinom, ki so svoja življenja izgubili v začetku maja 1945. K spomeniku, ki stoji v neposredni bližini cerkve v Podgrajah, smo se v preteklosti tako učenci kot tudi učitelji podali peš in s komemoracijo počastili spomin na padle. V času pred 1. novembrom predstavniki šolske skupnosti še vedno polagamo cvetje in prižigamo sveče. Za urejenost spomenika sicer zadnja leta skrbi domačinka, naši učenci pa po potrebi odstranijo kakšno odpadlo listje in pometejo okrog spomenika.

Spomin na velikega domoljuba in vse, ki so svoje življenje izgubili med 2. svetovno vojno, bomo tudi vnaprej negovali in prenašali na bodoče rodove, da se bodo zavedali svojih korenin in neizmernega poguma naših prednikov.

Na prireditvi so sodelovali mladinski pevski zbor, folklorna skupina in recitatorji. Lana, Hana, Florijan, Kaja in Nejc, učenci 6. razreda, so zaigrali pesem Mileta Klobčiča Kurirček Andrejec. Mladinski pevski zbor je zapel pesmi Hej brigade in Na oknu, na violi jih je spremljala zborovodkinja Sara Štrancar. Živa, učenka 9. razreda, je deklamirala pesem Toneta Pavčka Preproste besede. Sodelovala je tudi folklorna skupina z izštevankami in plesoma.

Mentorici planinske skupine:

                                                                             Marija Štemberger in Nataša Zidar

 

Dostopnost