V soboto, 25. 5. 2019, smo planinci bistriških osnovnih šol po daljšem deževnem obdobju izkoristili sončen dan za zaključno srečanje. Tokrat smo se podali od obale vse tja do Krasa po dolini reke Glinščice.

Dobro razpoloženi smo se z avtobusi odpeljali proti Kozini do mejnega prehoda Pesek, kjer smo prečkali mejo z Italijo in kmalu zavili proti vasi Draga. Naš pohod smo začeli v majhni italijanski vasici San Lorenzo. Pot skozi gozd nas je vodila do razgledne točke pri Jezeru, od koder smo uživali v čudovitem pogledu na morje v tržaškem zalivu. Spustili smo se še do naslednje razgledne točke pri Zabrežcu. Naselje Boljunc je bilo kot na dlani. Steza nas je še vedno vodila navzdol in prišli smo do reke Glinščice, ki smo jo prečkali. Sedaj se je začela steza vzpenjati po kanjonu na nasprotnem bregu reke. Gozd je postajal vse redkejši, nam pa vse bolj vroče. Med vzponom se nam je odprl prelep pogled na slap, ki je kar vabil k osvežitvi. Končno smo prispeli k romarski cerkvici Sv. Marije na Pečeh, kjer smo si odpočili. Na nasprotni strani smo opazovali kamnite prepadne stene, ki so jih plezalci na različnih mestih skušali premagati.

Zadnji del poti je potekal tik ob meji po stari ozkotirni železniški progi, ki je povezovala Hrpelje in Trst. Večkrat smo prestopili iz Italije v Slovenijo in nazaj. Naš pohod smo zaključili v Krvavem potoku.

Sledila je še nagrada akcije Mlad bistrški planinc, ki smo jo razdelili kar na avtobusu. S prisluženimi »bafe« smo si krajšali čas med vožnjo proti domu. Preizkušali smo, na koliko različnih načinov jih lahko uporabimo. Bilo je kar zabavno.

Tako smo zaključili še eno uspešno akcijo Mlad bistr’ški planinc, s katero pa bomo zagotovo nadaljevali v jeseni.

 

Dostopnost