V petek, 22. februarja 2019, smo učenci  6., 7 in 9. razreda obiskali podjetji Plama-Pur in Termoplasti. Razdelili smo se v dve skupini. Vsaka si je ogledala eno podjetje, po malici pa smo se zamenjali.

V podjetju Termoplasti izdelujejo embalaže iz polietilena. Prijazna vodička Petra nam je na kratko predstavila zgodovino podjetja ter nas popeljala po proizvodnji. Najprej smo videli, kako polietilen zmešajo z barvnimi briketi, da se obarva. Iz polietilena nastane skoraj 20 metrov visok balon, ki se nato stisne in nastane folija.

Ogledali smo si skladišče, kjer so shranjeni valji, na katere se navije folija. Folijo nato pošljejo v tiskarno, kjer nastanejo najrazličnejše plastične vrečke. Bili smo zelo zadovoljni, saj so nam nekaj vrečk podarili.

Gospa Barbara nam je na začetku ogleda podjetja Plama-Pur pokazala kratek videoposnetek o zgodovini in proizvodnji njihovega podjetja. Podjetje izdeluje pene za avtomobilsko industrijo, jogije ter spužve za gospodinjstvo. Ogledali smo si laboratorij, kjer iz kemikalij zmešajo snov, iz katere nastane mehka poliuretanska pena. V skladišču smo videli 60-metrske bloke, kjer pena še 3 dni zori. Peno nato razrežejo na krajše bloke ali zvijejo v role ter pošljejo kupcem. Izvedeli smo, da iz odpadnih delov spužve izdelujejo reciklirano peno, ki ji pravimo kosmit. Ogledali smo si še proizvodnjo čistilnih gobic. Podarili so nam polno vrečo čistilnih gobic.

Tehniški dan je bil zelo zanimiv. Izvedeli smo veliko več, kot smo pričakovali.

Dostopnost