V torek, 22. 5. 2018 so otroci iz skupine Medvedki staršem zaigrali lutkovno predstavo z naslovom Preberi mi zgodbo. Lutkovna predstava je nastala po istoimenski knjigi (B. Carboneill: Preberi mi zgodbo). Zgodba, v kateri se volk želi naučiti brati, je otroke zelo pritegnila. S prebrano zgodbo smo se dotaknili tem o prijateljstvu, o medsebojni pomoči in o zaupanju. In ker je avtorica za zaključek domišljiji pustila prosto pot, smo se odločili, da zapišemo nadaljevanje zgodbe.

Ko smo napisali nadaljevanje zgodbe, v kateri se spletajo nepričakovana prijateljstva, pa smo si zamislili, da bi napisano lahko zaigrali z lutkami. Vsak od otrok je imel možnost sodelovati tako pri pisanju zgodbe, kot pri nastajanju lutkovne predstave. Otroci so si tudi ustvarili svoje lutke na palčkah, vsak tisto, za katero si je izmislil besedilo.

Da bi bolje spoznali, kaj vse je potrebno za nastanek lutkovne predstave, smo se z otroki v skupini pogovarjali o poklicih v gledališču (igralec, glasbenik, plesalec, lučni mojster, gledališki scenograf, tonski mojster, animator v gledališču), spoznavali smo vrste lutk (ročne, prstne, lutke na palicah, marioneta), različne materiale za izdelavo lutk (papir, blago, volna, usnje, karton), izdelali smo tudi vabila na predstavo ter vstopnice.

Starše smo prosili, če nam v vrtec prinesejo kuhalnice in začele so nastajati lutke, ki smo jih ustvarile vzgojiteljice v oddelku, nastala pa je tudi scena za predstavo.

Ko smo zgodbi napisali nadaljevanje, pa se je začelo trdo delo. Pridno smo vadlili ter na lastni koži izkusili, da ni tako enostavno upravljati z lutko kot smo sprva mislili. V predstavi je nastopalo 18 otrok, vsak s svojo vlogo oziroma s svojo lutko. Včasih so otroci govorili glasneje, drugič tišje, odvisno od razpoloženja. Ko pa je prišel dan D, dan nastopa za starše, so se vsi potrudili in dali od sebe največ. Seveda pa tudi otroci občutijo tremo in strah, to so nam povedali tik pred nastopom. Po nastopu smo se priklonili, kot se za zaključek predstave spodobi, nato pa smo se družili ob piškotih, ki so jih spekli otroci.

 

Dostopnost