26. 2. 2014 smo imeli učenci višjih razredov OŠ Kuteževo tehniški dan na temo varčna raba energije. Pripravili smo ga v okviru mednarodnega projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah.Učenci smo bili razdeljeni v več skupin in vsaka je imela svoje zadolžitve.

Učenci 5. razreda so izdelovali makete starega mlina iz kartonastih škatlic in tulcev. Nato so jih pobarvali, da so bile videti kot prave hiše iz kamna. Učenci 6. razreda so izdelali vodno kolo, ki so ga ob koncu na podstavku iz lesa priključili hiškam, ki so jih izdelali petošolci. Kolo so naredili iz stiropora, lopatice pa iz tetrapaka.

Sedmošolci so izdelali katamaran na sončne celice in na baterije. Uporabili so plastenke, plastiko, ventilator, baterijo ali sončno celico. Punce so izdelale tudi peč ter z njo segrele vodo. 

Naslednja skupina je raziskovala vodno in sončno energijo. Delali so eksperimente, s katerimi so raziskovali odvisnost električne energije od svetlobe in vodnega toka. Izdelali so solarno napravo za ogrevanje zraka iz pločevink. Zgornji del pločevinke so najprej odrezali, v spodnji del pa naredili tri luknje. Pločevinke so nato zlepili skupaj in jih pobarvali s črno barvo. Dali so jih v lesen okvir, nato pa jih pokrili s steklom. Če pločevinke postavimo na sonce, v hiško pride prek cevi topel zrak.

Uredili smo tudi hiško s sončno celico na strehi, ki proizvaja elektriko. Hiško smo pobarvali in ji pokrili streho ter uredili njeno okolico.

Izdelovali smo še plakate o varčni rabi energije za krajane. Seznanili smo jih s koristnimi nasveti, kako na preproste načine prihraniti denar. To so na primer: UGAŠAJTE LUČI, REDNO ČISTITE SVETILA, UPORABLJAJTE VARČNE SIJALKE, KUHAJTE V ZAPRTIH POSODAH, Z LIKALNIKOM NA PARO LIKAMO HITREJE IN BOLJ VARČNO, OB NAKUPU PREVERITE ENERGIJSKO NALEPKO …

Izdelali pa smo tudi energetsko izkaznico šole. Ugotovili smo, da naša šola ni najbolj energetsko učinkovita, predvsem stari del, ki nima izolacije in ima stara lesena okna in vrata, skozi katera se izgublja toplota.

Vse svoje izdelke smo predstavili v zaključnem delu tehniškega dne. Naučili smo se veliko novega in koristnega.

Novinarski krožek

 

Dostopnost