Select Page

JOTA S KISLO REPO

 

Sestavine za 10 oseb:

700 g kisle repe                        
500 g krompirja                       
400 g fižola Borlotti ali podobnega      
5 l vode                                  
100 g ekstra deviškega oljčnega olja     
25 g moke                               
4 stroke česna                          
sol in poper po okusu                
2 lovorjeva lista                       
200 g prekajenega svinjskega mesa ali pancete

           

Priprava:

Kislo repo dobro operemo, razrežemo z ustreznim kuhinjskim pripomočkom in zalijemo z vodo, dodamo prekajeno meso, lovorjev list in kuhamo dobre pol ure. Fižol namakamo vsaj 24 ur in ga skuhamo v vodi brez soli. Na olju prepražimo česen in ga odstranimo, dodamo moko, še nekaj časa pražimo, malo zalijemo z vodo. Ko je fižol skuhan dodamo na kocke razrezan krompir, začinimo s soljo in poprom, v prostornem loncu zmešamo fižol in zelje ter dodamo zmes moke in olja, in vse skupaj kuhamo še dobre pol ure.

 


PEČENA AJDOVA KAŠA S SKUTO IN JABOLKI

Sestavine za 10 oseb:

600 g ajdove kaše
2 l vode
10 jajc
1,250 g skute
2,500 kg jabolk
300 g sesekljanih orehov
50 g sladkorja
cimet po okusu


maslo za pekač

           

Priprava:

Ajdovo kašo dobro operemo v topli vodi, nato jo skuhamo v vroči slani vodi in pokrijemo toliko časa, da popije vso tekočino. Nato počakamo, da se voda ohladi in dodamo rumenjake, sladkor, skuto, naribana jabolka, sesekljane orehe, cimet in na koncu dodamo še stepen beljak. Nato vse skupaj dobro zmešamo in vlijemo v namazan pekač. Pečemo 40 minut pri 200 °C. Še mlačno narežemo na pravokotne kocke in postrežemo.

 


 

TELEČJA OBARA

 

Sestavine za 10 oseb:

1800 g telečjih prsi, lahko tudi malo plečeta 
3 l vode ali kostne juhe   
500 g zelenjave (korenček, grah, košček zelene, lahko tudi kakšen cvet cvetače)
100 g ekstra deviškega oljčnega olja     
100 g čebule
40 g moke   
4 stroke česna       
sol in poper po okusu      
naribano limonino lupino in sok 1 limone     
2 lovorjeva lista    
majaron in malo timijana

Priprava:

Očiščeno in na fino sesekljano čebulo prepražimo, nato dodamo na majše koščke narezano telečje meso ter ga zelo hitro popečemo in dodamo malo moke. Potem dodamo sesekljan česen in zalijemo z vodo ali kostno juho. Ko obara zavre, dodamo zelenjavo narezano na kolobarje, vse skupaj pustimo kuhati še 30 minut. Vmes dodamo sol, poper in vse začimbe.

Nazadnje dodamo še naribano limonino lupino in sok. Obaro lahko naredimo bolj gosto, če dodamo manj tekočine in vanjo zakuhamo zdrobove kroglice.


ZMLETA POSTRV PEČENA V PEČICI S KROMPIRJEM IN Z ROŽMARINOM

Postrv:

900 g zmlete šarenke
100 g kruha
¼ l mleka
naribana lupina 1 limone
6 žlic krušnih drobtin
60 g ekstra deviškega oljčnega olja
sol po okusu

Krompir:

1,500 kg olupljenega krompirja
100 g arašidnega olja
sol po okusu
rožmarin ali limonine rezine za okras

Priprava:

Razdrobljen kruh zalijemo z mlekom in ga zlijemo v mešalnik, dodamo zmleto postrv, naribano limonino lupino in sol, dokler se vse dobro zmeša. Pripravimo 10 hamburgerjev (približno 100 g za vsakega), jih namažemo z oljem in s krušnimi drobtinami. Olupimo krompir in ga razrežemo na rezine 0,5 cm. Hamburgerje postavimo na pekač, obložen s peki papirom. Pečemo 12-13 minut pri 200 °C. Krompir skuhamo v pari oz. v slanem kropu, ga postavimo na pekač, obložen s peki papirom, ga zalijemo z oljem in začinimo s soljo in fino sesekljanim rožmarinom. Pečemo v pečici 20 minut pri 190 °C. Hamburger in krompir postavimo na krožnik, pokapamo s preostalim oljem in po okusu okrasimo z vejico rožmarina ali limoninimi rezinami.


BUČNA MINEŠTRA

Inovativni recept za furlansko jed “zuff”

Sestavine za 10 oseb:

400 g rumene koruzne moke (*)
1 kg bučne mezge (**) (***)
1,500 l mleka
2 l vode
80 g ekstra deviškega oljčnega olja
sol po okusu

(*) bolje je, če jo fino zmeljemo
(**) namesto sveže buče lahko uporabimo tudi 600 g buče narezane na koščke (vakuumsko zapakirane ali zamrznjene)
(***) če so prisotna vlakna, je treba bučo zmleti

Priprava:

Olupimo bučo in odstranimo semena, narežemo na koščke in skuhamo na pari ali v slanem kropu. Zavremo mleko z vodo in dodamo moko tako, da ne nastanejo grudice (kuhamo, kot bi kuhali zelo mehko, skoraj tekočo polento), po pol ure dodamo bučno mezgo (2 žlici bučne mezge obdržimo za okras po želji), nato zgostimo dokler ne nastane ne pregosta krema, dodamo sol in postrežemo z žlico olja in okrasno bučno mezgo zgoraj.


PASSATELLI V JUHI

Sestavine za 10 oseb:

Za testo:

8 jajc
500g parmezana
500g krušnih drobtin
naribana lupinica 1 limone
muškatni orešček po želji
sol in poper po želji
Goveja ali piščančja juha

Priprava:

Krušne drobtine oblikujemo v gmoto z vdolbinico v sredini in vanjo zlijemo mešanico jajc in naribano limonino lupinico. Dodamo parmezan, nariban muškatni orešček, zajemalko juhe, sol in poper.

Nato zmešamo vse sestavine z rokami v dovolj kompaktno zmes. Medtem zavremo juho in pustimo zmes na miru za vsaj pet minut.

S širokoluknjasto tlačilko za krompir stisnemo na koščke narezano zmes in jo neposredno damo v vročo juho. Tako pridobljene passatelle kuhamo, dokler se ne pojavijo na površini vode.

“Obrtniško” izdelane passatelle lahko tudi kupimo že pripravljene na italijanskem tržišču.

 

Dostopnost