ZajtrkV soboto, 26. 9. 2015, smo se Rozi, Zala in Aleksia pod vodstvom učiteljice Brigite Boštjančič Baša udeležile tekmovanja v pripravi tradicionalnega domačega zajtrka, ki je bil poimenovan po našem področju »Zajtrk Zeleni kras«. Tekmovanje je potekalo v okviru Kmetijske tržnice 2015. Z nami so se pomirile še ekipe iz OŠ Antona Žnideršiča, OŠ Košana in OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad. Že ob prihodu so nas razveselili z darilcem in predpasnikom.

Po pripravi delovnega prostora smo v 30 min samostojno skuhale »knajpovu – ječmenovu kafje« iz domačega mleka in na domač kruh namazale »čjšpovo marmelado z oljupki« ter »škrljup«, posut s sladkorjem. Poleg smo dale še jabolko. Pri postrežbi zajtrka smo poskrbele tudi za primerno dekoracijo: prtiček, košarico za kruh in šopek.

Zajtrke je ocenila strokovna komisija, ki je bila sestavljena iz kuharskih mojstrov. Pozorna je bila na to, ali smo upoštevale temo »Tradicionalni zajtrk«, ali smo izbrale ustrezna živila ter izgled, vonj in okus jedi.

Zajtk1Sledila je obrazložitev in razglasitev rezultatov. Komisija je pohvalila vse tekmovalne skupine in ugotovila, da je bil naš zajtrk najboljši in najokusnejši, zato so se odločili, da nam podelijo prvo mesto. Posebej so nas nagradili s točkami za oživljen zajtrk iz pozabe.

Zelo smo vesele, da smo že na začetku šolskega leta tako uspešno sodelovale in si priborile prvo mesto. To nam je dalo navdih za nadaljnje kuharsko ustvarjanje.

Rozi Prosen, Aleksia Rolih in Zala Kastelic

Dostopnost