Na državnem tekmovanju za Cankarjevo priznanje se je učenka Nina Rutar odlično odrezala. Osvojila je zlato Cankarjevo priznanje.

Osmošolci in devetošolci so v letošnjem šolskem letu odkrivali lepote branja in poglabljanja v književnost z mladinskim romanom Modri otok, ki skozi pustolovščine in fantastiko govori o odraščanju, odločitvah in odgovornosti. Krovni naslov letošnjega tekmovanja je bil Nevidni svetovi. Predsednik tekmovalne komisije dr. Igor Saksida pravi, da so želeli opozarjati naše mlade sogovornice in sogovornike na to, da je branje književnosti iskanje skritega, nevidnega, celo skrivnostnega.

Kaj pa o izkušnjah na letošnjem tekmovanju pravi Nina?

»Priprave na Cankarjevo tekmovanje so se stopnjevale in skozi celotno izkušnjo so se mi razširila obzorja razmišljanja. V romanu mi je bil zelo všeč odprt konec, saj si lahko nadaljevanje zgodbe vsakdo razloži po svoje. Knjiga mi je bila pisana na kožo, ker tudi sama rada berem fantastično literaturo. Nekatere tematike zaznamo že pri prvem branju, npr. mladostniško ljubezen, prijateljstvo. Za zaznavanje in razumevanje bolj skritih tem pa se moramo v zgodbo poglobiti, da jih sploh opazimo. Takšne teme so pohlep, manipulacija in pasti, ki prežijo na mladostnike.«

Nini iskreno čestitamo in ji želimo še veliko zadovoljstva pri branju.

Dostopnost