V mesecu januarju smo se v skupini Pikapolonice posvetili skrbi za naše zdravje in dobro počutje. Večkrat v tem času nas je obiskala lutka Micka, katera nas je na zabaven način veliko novega naučila, spoznali smo kako kihamo in kašljamo, skupaj z njo smo hodili na sprehode, se preizkusili v vlogi zobozdravnika in zdravnika ter še veliko zanimivega.

Veliko skrb smo namenili pravilnemu in temeljitemu umivanju rok, saj smo z enostavnim poskusom z moko in samolepilno folijo spoznali, da vse, kar primemo, na naših rokah pušča umazanijo in mikrobe, čeprav vsega ne vidimo. Zanimiva nam je bila tudi didaktična igra, ko smo s pinceto odstranjevali mikrobe (gumbke) z dlani in na ta način razvijali fino motoriko.

Naredili smo tudi preprost poskus s pršilko, s katerim smo ugotovili, kako se prenašajo virusi pri kihanju in kašljanju. Otroci so viruse tudi narisali, in sicer takšne, kot so sami mislili da izgledajo. Nastale so zanimive in unikatne risbe. Zanimivi virusi pa so nastali tudi z razpihovanjem barve.

Naredili smo še dva poskusa, s katerima smo spoznali moč mila pri odstranjevanju mikrobov iz naših dlani.

Veliko skrb smo namenili tudi higieni naših zob. Prebrali smo si zanimivo zgodbo iz slikanice Tudi pošasti si umivajo zobe in zgodbo Bezotrebec ter spoznali, kako pomembno je vsakodnevno umivanje zob. Spoznali smo hrano, ki je zdrava in hrano, ki je škodljiva za naše zobe. Preizkusili smo se v vlogi zobozdravnika, spoznali koliko mlečnih zob imamo ter se igrali različne didaktične igre na to temo.

Obiskala nas je tudi medicinska sestra, ga. Nataša Jenko iz zdravstvenega doma Ilirska Bistrica, s katero smo se učili pravilnega umivanja zob ter bili ponosni, ko smo za trud prejeli štampiljko.

Da bi spoznali, kaj se zgodi z našimi zobmi, če pijemo veliko sladkih pijač in si poleg tega ne umivamo zob, smo naredili enostaven poskus. Kuhana jajca smo za nekaj dni postavili v različne pijače (voda, pomarančni sok in kola) in opazovali, kaj se bo z njimi zgodilo. Ker je bilo jajce v vodi po nekaj dneh še vedno nespremenjeno, smo ugotovili, da je za naše zobke najbolj zdrava voda. Jajci namočeni v pomarančnem soku in koli sta bili obarvani, zato smo ju poskušali skrtačiti z zobno ščetko. Žal je umazanija ostala, zato smo poleg ščetke poskusili uporabiti še zobno pasto, ki je odstranila kar nekaj umazanije.

V mesecu januarju smo se pogovarjali tudi o zdravi hrani. Naredili smo sodobno prehransko piramido ter spoznali, kako pomembno za naše zdravje je gibanje, kaj moramo piti in katero hrano moramo jesti največ ter katero najmanj.  Da bi poskrbeli za naše zdravje smo si z vodjo prehrane Nino Kalc pripravili sadna nabodalca in smuti.

Poskrbeli  pa smo tudi za dobro počutje in sprostitev. S pomočjo slikanice Kačalinka Čalapinka išče prijatelja smo potovali skozi čudoviti svet pravljične joge, se prijetno sprostili in razgibali naše telo.

Dostopnost