V okviru strokovnega aktiva smo v vrtec Kuteževo povabili stare mame in prastare mame. Otroci vseh treh skupin so jih pričakali v igralnici, z izdelanimi kuharskimi kapami iz papirja. Gospe so si nadele bele kuharske predpasnike, ki so jih nosile pri vsakodnevni kuhi, s seboj pa so imele tudi čipkaste predpasnike, ki so ji nosile  le za praznike. Sledil je kratek pogovor o življenju in hrani nekoč. Povedale so nam tudi par anekdot o kuharskih tradicijah in navadah v preteklosti. Govorile so o okraskih, s katerimi so okraševali novoletno jelko – okrasili so jo s piškoti, ki jih niso smeli pojesti, čeprav so si tako zelo želeli, o malih koščkih potice, ki so jih bili deležni in o zelo skromnem življenju. Pogovor smo popestrili s petjem otroških in ljudskih pesmi ob spremljavi žlic, kuhalnic (čajp) in valjarjev.

Po končanem petju smo se razdelili v tri skupine. V prvi skupini so najmlajši otroci izdelovali čokoladno-piškotne kroglice. Starejši otroci pa so s pomočjo modelčkov, spekli odlične piškote in rožičevo pecivo z jabolki. Vse dobrote smo si razdelili in jih pojedli kot sladico pri kosilu.

Lepo se zahvaljujemo kočanskim ženam gospem; Magdaleni Logar, Silvi Kresevič, Cilki Mahne, Jolandi Iskra in Pepi Sedmak, za obisk in popestritev dopoldneva. Čaka nas še glavni dogodek pred novim letom – obisk Dedka Mraza.

Dostopnost