V tretje gre rado, bi lahko rekli za naš prvi planinski pohod v tem šolskem letu. Naš cilj je bil Lužinski breg visok 624m. Načrtovan je bil že v septembru, vendar smo ga morali prestaviti kar dvakrat. Prvič zaradi slabega vremena, nato pa še zaradi zapletov z avtobusnim prevozom.

Lužinski breg je vrh, ki se nahaja na območju Učke. Naše izhodišče je bila vasica Liganj, ki je znana po slastnih maronih. Med vožnjo smo občudovali mogočne kostanje, ki so jih krasile številne ježice. Pred samim začetkom hoje smo si privoščili izdatno malico. Da prazen »žakelj« ne bi stal pokonci, ni bilo bojazni in tako smo počasi zagrizli v klanec.

Na začetku poti so nas ob cesti ves čas spremljali maroni, ki so nas kar vabili, da smo si z njimi polnili žepe. Steza, ki je vodila skozi gozd, je bila sicer nekoliko strma, a niti najmanj nevarna. Med hojo smo lahko opazovali številne gobe.  Dodatno energijo pa so nam dajala tudi v jesenske barve odeta gozdna drevesa. 

Z vrha se nam je odprl malce meglen, vendar kljub temu prelep razgled na Kvarnerski zaliv, na Vojak kot najviši vrh Učke, na otoka Krk in Cres ter tudi na spodaj ležeči Lovran. Po sestopu v Liganj smo se odpeljali do Lovrana, kjer smo imeli postanek za odličen sladoled. Za oktober dokaj visoke temperature in kristalno čisto morje so kar vabile, da smo si v morju osvežili noge.

Vsake veselice je enkrat konec in tako smo se z lepimi vtisi odpeljali nazaj proti domu.

Dostopnost