Select Page

Comenius

2013-2015 Rast in razvoj za evropskega državljana prihodnosti  

V projektu sodelujemo s šolami iz Škotske (glavna koordinatorka), Portugalske, Poljske in Turčije. Glavni cilj je promocija zdravega načina življenja preko pravilne prehrane ter zadostnega gibanja. Na prvem sestanku v malem mestu Alva na Škotskem smo se dogovorili, da bomo v prvem letu projekta pozornost namenili zdravi prehrani. Tako smo si zadali za cilj, da znane osebe zaprosimo za njihove najljubše zdrave recepte. Odziv je bil do sedaj zelo skromen, a vseeno nas je z odgovorom že razveselila naša smučarska tekačica in dobitnica olimpijskih kolajn Petra Majdič, boksarski prvak Dejan Zavec nam je odgovor obljubil, Lado Bizovičar pa je odgovoril v svojem humornem stilu. Naš namen je zbrati po štiri recepte iz vseh partnerskih držav in jih izdati v knjižici zdravih receptov (Healthy recipe book). Med učenci je zaživelo tudi dopisovanje preko pisem, v času praznikov pa smo eden drugemu zaželeli tudi vse dobro za naslednje leto. Hkrati smo izdali tudi koledar, za katerega so risbe na temo kulture in športnih dogodkov prispevali učenci vseh sodelujočih šol.

Istočasno se učenci pri različnih predmetih učijo o naših partnerskih državah, njihovih običajih, tradicionalni hrani, oblačilih, glasbi… Ob začetku projekta so namreč učenci, starši in učitelji izpolnili kratek vprašalnik o posameznih državah, rezultate smo skrbno shranili in jih bomo ob koncu projekta primerjali z rezultati vprašalnika, ki ga bodo učenci, učitelji in starši reševali v drugi polovici naslednjega šolskega leta. Upamo, da bodo rezultati precej boljši.

V tokratnem projektu je predvidenih 12 mobilnosti, od tega potujejo v države partnerke tudi učenci naše šole. Tako sta se v marcu 2014 v Istanbul v Turčijo odpravili tudi Ana in Anja. Stanovali sta pri turški družini in uživali v spoznavanju precej drugačnega načina življenja, predvsem kar se hrane in vere tiče. Vsi skupaj pa smo osupnili nad lepotami tega starodavnega mesta na stiku Evrope in Azije, ki navduši z mogočnimi mošejami in ogromno tržnico, kjer je barantanje obvezen del nakupa. V juniju 2014 je naša šola gostila 9 učiteljev in 13 učencev iz Portugalske, Poljske in Turčije. Žal se nam predstavniki iz Škotske tokrat niso uspeli pridružit. Učenci so bili nastanjeni pri družinah, ki so res zelo lepo poskrbele za svoje goste, sodelovali so pri pouku ter na delavnicah, ki smo jih pripravili prav za ta namen. Ogledali smo si tudi  nekaj lepot Slovenije (Ljubljana, Bled, Škocjanske jame, Sečoveljske soline, Piran, Arboretum Volčji potok) in jim ponudili nekaj tradicionalne slovenske hrane.

Tudi za koledarsko leto 2015 smo pripravili ličen koledar, za katerega so risbe prispevali učenci partnerskih šol. Uredili pa smo ga tokrat mi. Končno obliko je dobila tudi knjižica zdravih receptov. Slovenski del predstavljajo recepti, ki so jih prispevali Petra Majdič, Tinkara Kovač, Janja Vidmar ter naši učenci, saj nam ni uspelo dobit še četrtega recepta slavne/ znane osebe. Naše naslednje srečanje je bilo v marcu 2015 na Portugalskem, natančneje v majhnem mestecu Tomar. Lepote Portugalske sta poleg dveh učiteljic spoznavali tudi Eva in Sabina. Tudi onidve sta bili nastanjeni pri družinah. Program obiska je bil kar natrpan. Precej časa smo preživeli na šoli in spoznali, da so naše šole res zelo lepo opremljene in urejene. Ogledali pa smo si tudi precej znamenitosti (Fatima, Obidos, Lizbona), najbolj pa nas je navdušila obala Atlantika z večmetrskimi valovi.

Zaključno srečanje bo na Poljskem konec maja 2015.

Vse končne izdelke si lahko ogledate na spletni strani projekta TUKAJ.

Dostopnost