Približuje se čas počitnic, dopustov in prostih dni za otroke, učence, dijake, študente, pa tudi za starše in ostale. Za naše zdravje in dobro počutje je pomembno, da si v tem času odpočijemo, smo dovolj časa zunaj na svežem zraku, se družimo in »odklopimo« od vsakdanjih obveznosti in skrbi.

Ker se pri otrocih in mladostnikih povečuje čas, ki ga preživijo v zaprtih prostorih in z uporabo različnih tehnologij, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) spodbujamo starše, da ne dopuščate predolge in pretirane uporabe različnih tehnologij v času počitnic in sicer. Poleg tega imejte pregled nad tem, kaj otroci in mladostniki pri njihovi uporabi počnejo. Namesto pasivnega preživljanja svojega časa jih usmerite v aktivne oblike preživljanja prostega časa: NAŠI KRAJI in NAŠE OKOLJE so več kot primerni in čudoviti za različne aktivnosti s prijatelji, druženje v naravi, na prostem, igranje različnih iger in razvijanje različnih oblik gibalnih aktivnosti. OBUDITE VAŠKA IGRIŠČA – tudi za odrasle, starejše in celotno lokalno skupnost.

POZORNO:

  • Po vrnitvi iz gozda se preoblečemo in dobro pregledamo morebitno prisotnost klopa, ki ga moramo čim prej varno odstraniti.
  • Spremljajte nasvete ptnikom pred potovanjem.
  • Skrbite za zdravo prehranjevanje, predvsem pa zadostno uživanje tekočin.
  • Redno gibajte: otroci in mladostniki vsaj 1 uro, odrasli pa 30 minut dnevno.
  • Zaščitite se pred soncem in omejite gibanje na soncu med 10. in 16. uro.
Dostopnost