Planinci naše šole smo se še zadnjič v tem šolskem letu podali v hribe. V soboto, 10.6.2017, smo se s planinci preostalih šol povzpeli na 1019m visok hrib Sv. Lovrenc. Vrh se dviga nad vasjo Studeno, ki je bila tudi izhodišče našega vzpona. Iz Studenega nas je pot vodila mimo s pisanih travnikov. Nato se je pot začela dokaj  strmo dvigati. Imeli smo srečo, da so žgoče sonce večkrat zakrili oblaki, hladil pa nas je tudi rahel vetrič. Kmalu se je začel gozd redčiti in hodili smo po pašnikih, na katerih smo lahko občudovali kranjske lilije, ki spadajo med zaščitene cvetice. Pobliže smo si lahko ogledali tudi črno rdeče metulje, ki so lenobno obletavali travniško cvetje. Med potjo smo postali ob lesenem križu z napisom: Gospod Bog blagoslovi to čudovito dolino, njene prebivalce pa ohrani v zdravju, sreči in ljubezni.

Tedaj se je obzorje odprlo in ponujalo razgled na Postojnsko kotlino. Pod vrhom smo prispeli do sedla, kjer stoji stara cerkvica Sv. Lovrenca, ki so jo domačini nedavno obnovili.  Še malo navzgor in dosegli smo vrh, od koder nam je pogled segal  vse od Snežnika in Javornikov, Učke, pa Vremščice in Nanosa do Triglava.

V dolino smo sestopali po isti poti. Ob cerkvici smo se še malce poigrali in se nato podali v dolino. Pri prečkanju pašnika smo naleteli na čredo konj, ki nas je radovedno opazovala, medtem ko se je druga čreda malce nižje mirno pasla.

Nestrpno smo pričakali prihod na avtobus, kjer so vse planince, ki so opravili vsaj tri planinske izlete čakale nagrade. Tokrat nas je predsednica PD Snežnik Darinka Dekleva presenetila z žvilicami- zanimivim in priročnim potovalnim pribor, ki v enem kosu vsebuje žlico, vilice in nož.

Planinski pozdrav do prihodnjega šolskega leta!

Dostopnost