Učenci od 6. do 9. razreda smo se v ponedeljek, 22. 5. 2017 odpeljali v CŠOD Soča. Tam smo preživeli 5 prečudovitih dni. Uživali smo v lepotah narave, kot so Tolminska korita, ki so najjužnejši del Triglavskega narodnega parka. Ogledali smo si tudi sotočje reke Soče in Tolminke, kjer so si le najpogumnejši upali namočiti noge v hladni reki. Sprehodili smo se tudi na 426 m visok Kozlov rob, na katerem stojijo ruševine Coroninijevega gradu. Na vrhu se nam je odprl prečudovit razgled na Tolmin in bližnjo okolico.

Preživeli smo tudi lep dan na jezeru pri Mostu na Soči, do katerega smo se odpeljali s kolesi, kasneje pa smo se preizkusili tudi v kanuizmu. Vsi smo ob tem zelo uživali in ostali suhi.

Imeli smo precej zgodovinsko obarvan teden, med drugim smo si ogledali tudi Nemško kostnico , kjer so pokopane žrtve iz prve svetovne vojni ter Tolminski muzej, kjer so nam na kratko predstavili zgodovino območja od kamene dobe naprej. Osredotočili smo se na tolminski punt, ki ima velik pomen za tamkajšnje območje. Ker smo želeli izvedeti, kako so kmetje jedli v preteklosti, smo se odpravili v naravo in nabrali nekaj rastlin, ki smo jih kasneje skuhali v čaj in okusno juho.

Zagotovo pa smo bili vsi najbolj navdušeni nad raftingom po reki Soči. Oblekli smo si posebne obleke, ki so nas ščitile pred mrazom hladne reke in se razdelili v skupine. Nato pa smo se skupaj z vodiči spustili po brzicah. Preživeli smo čudovito popoldne obarvano s potapljanjem, špricanjem in glasnim smehom.

A teden je prehitro minil in tako smo se v petek popoldne vrnili domov.

Urška Jaksetič, Lara Šetina, 9. r.

Dostopnost