V torek, 28. marca 2017, smo se v zgodnjih jutranjih urah dobili na železniški postaji v Ilirski Bistrici in se z vlakom odpeljali v Ljubljano. Že vožnja z vlakom je bila za mnoge pravo doživetje, še posebej za tiste, ki so se sploh prvič peljali z vlakom. Učenci od 7. do 9. razreda so po obvezni malici obiskali Hišo Evropske unije, kjer jim je bilo predstavljenih nekaj zanimiv dejstev o samih začetkih Evropske unije, na različnih zaslonih pa so si lahko prebrali in ogledali še mnogo zanimivih dejstev o državah članicah in njihovih zastopnikih v najrazličnejših ustanovah, ki delujejo pod okriljem EU.

Ob 11.00 se je začela opera Figarova svatba, ki je bila tudi osrednji dogodek našega kulturnega dne. Posedli smo se v lože in prisluhnili opernim pevcem, ki so v italijanskem jeziku pripovedovali zgodbo, nad odrom pa so se izpisovali nadpisi v slovenskem in angleškem jeziku. Opera je zanimiva tudi za oči, saj so kostumi nastopajočih pogosto bogati in zanimivi, kar je veljalo tudi za opero, ki smo si jo ogledali.

Pred odhodom vlaka je bilo še ravno dovolj časa za nakup sladkih prigrizkov v središču naše prestolnice. Kulturni dan je kljub zgodnjemu začetku minil precej hitro in v dobrem vzdušju.

Dostopnost