V3

Za nami je prvi planinski izlet v letošnjem šolskem letu. V soboto, 19. 9. 2015 smo se kuteževski planinci skupaj s planinci preostalih šol, v velikem številu podali proti Krasu. Cilj našega pohoda je bila Vremščica. Peljali smo se skozi Pivko, saj so se nam pridružili planinci iz Knežaka. Nato smo zavili proti Kalu in se odpeljali proti Volčam. Na dobro označenem parkirišču smo izstopili in jo mahnili proti vrhu.

Vremščica je greben, ki se med Postojnskim poljem in dolino Reke razteza od Divače do Pivke. Njen najvišji vrh Velika Vremščica, Vrbanov vrh ali Gora sv. Urbana in je eden zadnjih tisočakov na Slovenski planinski transverzali proti morju.

Pot nas je najprej vodila skozi borov gozd, kjer smo v spodnjem delu občudovali cvetenje ciklam. Kmalu smo prišli na vršna pobočja poraščena s travo in sledili slemenu. Steza nas je po vrhom pripeljala do lepo urejene cerkvice svetega Urbana, od koder smo kmalu osvojili vrh..

Razgled ni bil ravno najboljši, saj so se vrhovi Julijcev, Dolomitov, Snežnika in Kamniških Alp, ki bi bili vidni, zavili v meglo. Vremščica sicer slovi po raznovrstni flori, vendar je zaradi letnega časa žal nismo mogli občudovati.

Požigosali smo dnevnike in izkaznice mlad bistr′ški planinc in se po isti poti vračali na izhodiščno točko, od koder smo se odpeljali proti domu.

Mentorica planinske skupine:
Marija Štemberger

 

V5V1

V2 V4 V6

Dostopnost