ŠJ 1

V turobnem deževnem jutru smo se v soboto, 23.5.2015, zbrali pred šolo. Planinci vemo, da se v takšnem vremenu ni dobro odpravljati v hribe. Zato je bil cilj našega izleta tokrat v dolini. Zaradi vremena smo morali potek izleta prilagoditi. Odločili smo se za ogled Škocjanskih jam. Kislo vreme ni kaj prida vplivalo na nas. Veseli in razigrani smo se podali na pot.

Ko smo zapustili Ilirsko Bistrico, smo se po Vremski dolini odpeljali do Famelj, kjer smo zavili proti Matavunu. Med potjo smo ves čas opazovali tok reke Reke. Pri informacijskem centru smo izstopili iz avtobusa. Najprej smo pomalicali in si medtem ogledovali zemljevid parka Škocjanskih jam.

Z vodičem smo se odpravili na ogled. Pot nas je vodila v udornico Globočak, kjer je vhod v sistem Škocjanskih jam. Kmalu smo zaslišali šumenje Reke in že smo stali nad njeno strugo v ozkem kanjonu s prepadnimi stenami. Prišli smo v jamo, kjer smo visoko nad penečo vodo prečkali most.  Pot smo nadaljevali skozi podzemni kanjon do izhoda v  Veliki dolini do Mariničeve in Mahorčičeve jame. Drzno speljana pot nad slapom nas je pripeljala v Malo dolino, kjer smo v steni lahko občudovali bogato mediteransko in gorsko rastlinstvo, ki  ima tu ustrezne razmere za svoj obstoj. Opazovali smo tudi skalne golobe, ki imajo poleg drugih ptic, v prepadnih stenah svoja gnezdišča. Kmalu je temačnost Mahorčičeve jame je premagala dnevna svetloba in naša podzemna pot ob reki Reki se je končala.

Lepo urejena učna pot Škocjan, vsebinsko bogate informativne table in razgledišča nad vrtoglavimi stenami so nas vse navdušile.

Mentorica: Marija Štemberger

 

ŠJ 3 ŠJ4 ŠJ5 ŠJ6 ŠJ7 ŠJ8 ŠJ9 ŠJ10 ŠJ11 ŠJ12 ŠJ13 ŠK2

 

Dostopnost