V petek, 6. marca, smo se učenci od 6. do 9. razreda odpravili v Energetski eko park Osnovne šole Cerkno. Tja smo odšli v okviru projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah.
Tema delavnic je bila pridobivanje elektrike iz obnovljivih virov energije. Izvedeli smo, da večino virov energije v Sloveniji dobimo iz nafte, jedrske energije, premoga in zemeljskega plina. Obnovljivi viri energije predstavljajo le 17 %. Od tega 50 % energije dobimo iz lesa, sledi hidroenergija, manjši delež pa zajemajo bio goriva, geotermalna energija, bioplini in sončna energija.
Najprej smo si ogledali Brunarico obnovljivih virov energije. To je učilnica na prostem za prikaz trajnostne gradnje z elementi pasivne hiše za ozaveščanje in promocijo obnovljivih virov energije. Brunarica ima na strehi sončne celice in vremensko postajo. Poleg nje je manjša vetrnica, iz katere pridobivajo vetrno energijo. Narejena je iz lesa, streho pa prekriva zemlja, ki je naravni izolator.
V nadaljevanju smo eksperimentirali z različnimi moduli za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov: sonca, vetra, geotermalne energije, gorivnih celic.


Elektriko smo na primer tvorili tako, da smo v slano vodo položili dve različni kovini (aluminij, baker). Kovini smo s pomočjo »krokodilčkov« povezali na ventilatorček, ki se je vrtel.
Z drugim poskusom smo ugotovili, da se lahko tudi s pomočjo sadja tvori elektriko. Mi smo za to uporabili kos jabolka in dve kovinski paličici. Bilo je zabavno, ko smo spoznali, da ne potrebujemo za vse baterij.
Nazadnje smo povezovali žice, da smo ustvarili električni krog. Naučili smo se vzporedne in zaporedne povezave. Svoje znanje smo preizkusili na lažji maketi s čebelicami, nato pa smo ga dopolnili na težji maketi hiške. V modelih hiše smo naredili električne kroge v različnih izvedbah. Vsem nam je uspelo.
Pokazali so nam tudi napihljivo obleko, ki deluje na sončne celice. Ko je na sončne celice, povezane z obleko posijalo sonce, se je naša sošolka spremenila v pravega sumo borca.
Tako smo se zadovoljni in rahlo utrujeni odpeljali domov.

Urška Jaksetič, Lara Šetina, 7. r., OŠ Kuteževo

 DSCN2687DSCN2691DSCN2692

Dostopnost