IMG_262811. 2. 2015 smo imeli tehniški dan na temo ročna dela. Za uvod smo poslušali učiteljico Jano, ki nam je pripovedovala, kako so nekoč izdelovali oblačila in obutev. Ker je primanjkovalo materiala, so predelali staro odrabljeno blago. Učenci šestega razreda so nato predstavili povzetke ankete, ki so jo opravili o ročnih delih v naših krajih. Obiskali so gospo, ki plete košare. Tega opravila jo je naučil prijatelj, medtem ko sta skupaj pasla krave. Povedali so, da so bila oblačila nekoč ferštajnasta (iz flanele ) ali iz volne. Volno so ženske predle na kolovratu. Za praznična oblačila pa so kupile blago v Trstu in Reki. V zimskih večerih so izdelovale prtičke, s katerimi so okrasile hišo. Kape in klobuke so izdelovali moški. Včasih je moral skoraj vsak znati šivati, zato smo tudi mi zašili gumbe na kose blaga.

V nadaljevanju smo se razdelili v skupine in se tudi sami preizkusili v različnih ročnih delih.

 

Prva skupina je pod vodstvom gospe Danice Zeljkovič izdelovala rože iz krep papirja. Izbrale smo si vrtnice. Izrezale smo lističe in jih oblikovale v cvet. Za konec smo dodale še steblo. Gospe Danici se zahvaljujemo tudi za čudovitega klovna, ki nam ga je podarila.

Dekleta so vezla tudi prtičke. Najprej so na blago narisale vzorec in napis. Nato so se lotile vezenja.

Fantje so s pomočjo gospoda Borisa Rjajovega iz Vrbice pletli košare. Hišnik in gospod Boris sta pripravila vrbove veje in ogrodje za košarice, učenci pa so veje ovijali okrog reber košar.

Delavnico polstenja je vodila učiteljica Magdalena Logar. Iz domače mikane ovčje volne so učenke naredile platno in oblekle milo v volno. Z njim se lahko umivamo in hkrati masiramo.

Vsi učenci smo zavzeto delali in se pridno učili. Nastali so prekrasni izdelki.

Eva Rojc

IMG_2633 IMG_2644IMG_2649IMG_2648IMG_2645IMG_2640IMG_2637

Dostopnost