Osmi oktober 1948 je bil oblačen in mrzel dan. Megla se je vlekla po pobočju Snežnika in okoliških vrhovih. Vidljivost je bila zelo slaba. Z letališča v Ljubljani se je Josip Križaj, legenda slovenskih in jugoslovanskih pilotov, pilot treh vojnih letalstev, skozi majhno luknjo v oblakih podal na zadnjo izvidniško nalogo. Poletel je v nebo, na pot brez povratka.

Uspel je preleti le Snežnik, nato pa strmoglavil v jugovzhodnem, zelo skalnatem in poraščenem predelu, na področju Jarmovca.

Ob robu ceste Klanska polica Leskova dolina, nedaleč od dejanskega kraja nesreče, stoji spomenik v čast padlemu junaku. 9 metrov veliko krilo MiG 19 je postavljen na podstavek, na katerem je vzidan znak Jugoslovanskega vojnega letalstva in plošča na kateri piše:
TU JE V LETALSKI NESREČI 8.OKTOBRA 1948 PREMINIL
JOSIP KRIŽAJ, PILOT V ŠPANSKI
REVOLUCIJI IN NOB, KAPETAN JLA

Komemoracije, ki smo jo z učenci pripravili ob 70. obletnici smrti primorskega pilota Josipa Križaja, so se udeležili tudi člani Zveze borcev Ilirska Bistrica, Zveze združenj borcev za vrednote NOB iz Pirana in predstavniki letališča Portorož.

Tudi tokrat nas je spremljala megla. Nekoliko nam je onemogočala, da bi občudovali prekrasno obarvane jesenske liste. Tišino, ki jo v dolini le redkokdaj zaznamo, pa so občasno zmotile kapljice, ki so zaradi megle nežno polzele po listih.

 

Dostopnost