g8

V soboto 18.6.2016 smo se še zadnjič v tem šolskem letu podali v hribe. Cilj tokratnega izleta so bile Golte oziroma natančneje Mozirska koča (1356 m), kjer smo se udeležili dneva planinskih doživetij.

V zgodnjih jutranjih urah smo se zbrali pred šolo in se podali cilju naproti. Nebo je bilo presenetljivo zelo jasno, kar se je to pomlad redkokdaj zgodilo. Med potjo so se nam pridružili mladi planinci ostali šol naše občine. Po daljši vožnji smo prispeli v Žekovec, ki je bil izhodišče našega vzpona. Ker je sonce že močno grelo, smo se po malici najprej zaščitili s kremo. Predsednica našega PD Darinka Dekleva pa je vsem, ki so bili najmanj na treh planinskih izletih podelila kapo z znakom mladega planinca. Tako opremljeni smo se podali proti vrhu. Pot je bila dokaj strma in naporna. Na začetku smo se vzpenjali skozi gozd. Ob stezi smo se naleteli na jagode in borovnice. Seveda se jim nismo mogli upreti. Vendar pa je bila pot slabo označena. Ker je naše vodilo previden in varen korak, so vodniki preverili, ali gremo v pravo smer. Izkazalo se je, da smo ubrali pravo pot, zato smo s hojo nadaljevali. Šli smo tudi mimo vodnega izvira, kjer smo si nalili plastenke, saj nam je napitkov, zaradi velike porabe, začelo primanjkovati. Med potjo smo se večkrat predali čudovitemu pogledu na Gornjo Savinjsko dolino z Mozirjem, Celjsko kotlino, Saleško dolino z Velenjem in Šoštanjem ter Paškim Kozjakom in Pohorjem v ozadju. Pogled pa nam je uhajal tudi na Savinjske Alpe. Po treh urah počasne hoje z veliko postanki smo le zagledali kočo.

Po počitku smo se pridružili pestremu celodnevnemu planinskemu dogajanju. Ogledali smo si vajo gorskega reševanja, dogajanje na plezalni steni, nastop planinskih pevskih zborov, osrednjo prireditev s sprevodom praporščakov in odprtjem Slovenske turnokolesarske poti. Nekateri planinci so bili deležni brezplačne majice z znakom mladega planinca. Valentin Vrh in Gašper Rutar kot nadomestni udeleženec pa sta bila izžrebana za brezplačno udeležbo na planinskem taboru, ki bo letos v Bohinju.

Čas nas je kar malce preganjal, zato smo se morali vrniti. Pri sestopu v dolino smo se peljali z nihalko, kar je bilo za večino posebno doživetje.

Mentorica PS:
Marija Štemberger

g1 g2 g3 g4 g5 g6  g9 g10 g11 g12 g13 g14

Dostopnost